Juli_2024-54

Utforska Flottsbro: En Guide till Allemansrätten

Flottsbro är omgivet av vacker natur; vidsträckta skogar, kullar, sjöar och fina vandringsleder. Det är till för oss alla att njuta av. Här kan vi vandra, cykla, paddla kanot, plocka bär, svamp och mycket mer.

Att vi kan göra det är tack vare den svenska Allemansrätten, en av de mest unika och värdefulla aspekterna av den svenska kulturen! Men vad innebär egentligen Allemansrätten, och hur kan vi som individer ta del av denna fantastiska möjlighet på ett hållbart sätt?

Allemansrätten, en unik möjlighet och kulturskatt

Allemansrätten är en unik rättighet som tillåter människor att röra sig fritt i naturen, oavsett vem som äger marken. Detta innebär att man kan vandra, cykla, paddla och till och med campa i naturen utan att behöva be om tillstånd från markägaren. Allemansrätten är inskriven i Sveriges grundlag och är en del av den svenska kulturtraditionen.

”Det centrala begreppet i Allemansrätten är att inte störa – inte förstöra.”

Detta innebär att man får njuta av naturen, men samtidigt måste visa hänsyn och respekt för djur, växter, markägare och andra människor.

Allemansrätten ger alltså både friheter och skyldigheter.

Rättigheter och skyldigheter: Man har rätt att röra sig fritt, men också skyldigheten att respektera djur- och växtliv, markägarnas rättigheter och andra besökares upplevelse av naturen.

Frihet under ansvar: Allemansrätten innebär frihet att vistas i naturen, men med denna frihet följer också ansvaret att visa hänsyn och inte störa eller förstöra.

Användning av Allemansrätten i Vardagen

Att förstå och tillämpa allemansrätten i vardagen handlar om att kombinera naturupplevelser med respekt för naturen och andra människor. Här är några vanliga situationer där allemansrätten spelar en central roll. 

Allemansrätten tillåter att du fritt kan vandra och utforska naturen, även på privat mark. Det innebär att du kan gå genom skogar, över ängar och längs med sjöar utan att behöva fråga om lov. Viktigt är dock att hålla sig borta från tomtmark och att undvika att störa boskap och vilda djur.

Tips för vandring:

  • Håll dig på stigar om det finns, för att minimera din påverkan på naturen.
  • Stäng grindar efter dig för att förhindra att boskap rymmer.
  • Undvik att gå över planteringar eller åkrar.

Cykling och Ridning

Att cykla eller rida på stigar och vägar i naturen är också tillåtet under allemansrätten. Här gäller samma grundprinciper som för vandring – visa hänsyn och undvik att skada marken.

Tälta och Eldning

En natt under stjärnorna är en dröm för många, och allemansrätten tillåter tillfälligt tältande på någon annans mark. Du får slå upp ditt tält i ett dygn utan markägarens tillstånd, men inte nära bostadshus eller på åkermark.

Tips för tältning och eldning:

  • Tänk på att elda försiktigt och använd befintliga eldstäder
  • Släck elden innan du lämnar platsen
  • Lämna skogen orörd – plocka upp skräp och ta med dig hem
  • Ladda ner MSB appen ”Brandrisk ute” för senaste rapporter om eldning i området du vistas
Bild på eldplats
Elda gärna vid våra befintliga grillplatser, det finns många på Flottbros område vid skidbacken och stranden.

Plocka Bär och Svamp

En av de mest uppskattade rättigheterna under allemansrätten är möjligheten att plocka bär och svamp fritt. Detta är tillåtet på de flesta marker, så länge du inte skadar växtligheten eller plockar från planterade trädgårdar.

Tips för bär- och svampplockning:

  • Ät aldrig svamp eller bär som du inte känner till.
  • Nybörjare på svampplockning? Börja med några enkla sorter som inte kan förväxlas med giftiga arter. 
  • Plocka bara så mycket som du behöver, lämna resten till andra och till djurlivet.
  • Visa hänsyn till marken – undvik att trampa ner växtligheten.
  • Visa hänsyn till markägare. Trots att du har rätt att vistas i området, tälta, plocka svamp och bär, så har du inte rätt till sådant som är markägarens egendom. Du får inte: bryta kvistar av träd, riva bort bark, näver eller andra handlingar som förstör egendomen.
I naturreservatet kring Flottsbro kan du gå på upptäcksfärd i orörd natur som påminner om John Bauers sagovärld. Kanske skymtar du också troll och andra sagoväsen från den svenska folkloren?

Ansvarsfullt Naturbruk

Att använda allemansrätten ansvarsfullt handlar om att respektera både naturen och människorna som lever av och i den. Här är några praktiska råd för att säkerställa att ditt bruk av allemansrätten är hållbart:

  • Ta med ditt skräp: Lämna naturen renare än du fann den.
  • Respektera djurlivet: Stör inte djuren, speciellt inte under deras perioder.
  • Var tyst och diskret: Andra människor är också ute för att njuta av naturen – undvik höga ljud och respektera deras upplevelse.

Bevara svenska skogar för nästkommande generationer – frihet under ansvar

Allemansrätten är en fantastisk möjlighet att uppleva Sveriges rika natur på nära håll, men det kommer med ansvar. Genom att visa respekt för markägare, djur, växter och andra människor kan vi alla fortsätta att njuta av denna unika rättighet. Nästa gång du ger dig ut i naturen, kom ihåg att allemansrätten innebär frihet – men också ett ansvar att värna om det vi alla delar.

Du kan läsa mer om Allemansrätten, vilka rättigheter och skyldigheter vi har på Naturvårdsverkets hemsida.